2008-04-27

Test med rinnig deg

Idag gick det inte så bra!

Jag testade ju förut att göra en väldigt rinnig, knådfri deg.
Idag modifierade jag försöker lite, jag gjorde en väldigt rinnig, välknådad deg.


Jag tog av rågsurdegen och satte en deg med ungefär 1/3 rågmjöl och resten vete. Och sådär 25% för mycket vatten mot vanligt.
Det fick gå i brödmaskinen i omgångar, totalt nog 15-20 min. Sen åkte degen ner i oljad låda. Som synes ganska lös struktur...

På morgonen såg den lovande ut. En hel del bubblor i "vätskan".

Jag hade tänkt att, som vid förra försöket hälla ner smeten direkt i formar. Dels hade jag en brödform, dels skulle jag hälla deg i muffinsformar.
GÖR INTE DET!
Det är bara en uppmaning, men en erfarenhetsgrundad uppmaning.
Det var jättejobbigt att få lagom mycket av den smetiga, och gluten-trådiga degen att hamna i formarna.
Efter en stund gav jag upp och hällde resten av degen i en liten långpanna. Brödet fick döpas om till "råg-focaccia".

Brödformen och de formar jag orkade göra åkte in i ugnen.

Och när jag tog ut dem upptäckte jag nästa misstag, den klibbiga degen hade klibbat fast i muffinsformarna! (Här syns mitt försök att lossa formen från brödet.)

Till slut gav jag upp och skar loss pappret.
Smaken var ungefär som etiopiska sugdegspannkakor. Inte oäven.


De stora bröden gick bättre. (Ingen bild på focaccian.)
Det blev snygga och lossade någorlunda lätt från sina formar.
/L

2 kommentarer:

Rebecca sa...

Ett tips är att köpa en muffinsplåt eller silikonformar. Då går det utmäkt att baka portionsbröd med lös deg.

Leif Lundgren sa...

Jo, en muffinsform är nog vad jag behöver om jag ska fortsätta med denna exprimentserie. :)