2008-07-06

Manitoba Cream bröd

För en tid sedan hittade jag Manitoba Cream på Cajsa Warg.
Och jag kände att jag var tvungen att prova om det var så ballt som sägs.
En påse köptes.

Jag gjorde ambitöst en dag. Allt mättes på våg. (Första gången sedan på säkert 1½ år!)
  • 250 g vetesurdegs poolish
  • 600g manitoba cream
  • 75g dinkelmjöl, fullkorn
  • 450g vatten
Hittade att Martin hade lite mer mjö än vatten. (Jag bedömde att poolishen bestod av 50g mjöl och 200g vatten.)

I början så degen aldeles på tog för lös ut. Mest någonslags kräm.
(Man kan se vågorna i smeten, tagen i full fart på maskinen.)

En kvart senare hade det börjat likna en del lite mera.

Den hamnade i jäslådan över natten. Degen var mycket mjuk, lite studsbollsgummi-känsla också.
Jag bakade ut den till tre små limpor, hade tänkt att det skulle bli chiabatta ungefär.
När de fått ligga och jäsa en knapp halvtimme såg det mycket tråkigare ut. Helt utrunna.

I ett försök att rädda bröden vek jag dem dubbellt, i längdriktningen så de blev smalare och högre. Och in i den bränn-varma ugnen.

Efter bara 5 minuter hade det hänt grejer!
Höjden var dubblad, och ytan såg ut som ett löfte. Jag stoppade in termometern och gick ifrån köket.

En tid senare insåg jag med fasa att "det borde ha pipigt". Jag sprang tillbaka till köket och möttes av en termometer som sa "101". Lite i varmaste laget för bröd kanske.
Fast bröden såg extremt snygga ut.

Uppskuret. (Man kan ana fullkorns-dinkel i fotot.)

Det var ett gott bröd, men lite "studsbollsgummi" i texturen. Kändes nästan lite segt.
Nästa försök med Manitoba ska nog ha lite mer mjöl och 10min extra i maskinen.

God lunch
/L

Sent tillägg:
Jag provade brödet nu igen. Till middag.
Nu var det inte "tokfärskt" längre.
Nu hade det blivit lite segt, ett kraftigt bondbröd. Det här brödet kommer nog vara saftigt flera dagar framöver!

2 kommentarer:

Matlyckan sa...

Tjena Leif,

har du fortsatt baka med Manitoba?

Leif Lundgren sa...

Faktiskt inte. Det har inte blivit av. Resten av påsen står där på sin hylla, lite ensam.
Man borde kanske ta tag i det!