2008-08-31

Lyckade misslyckanden

Ibland blir det inte alls som man tänkt.
Fast bra ändå.

Jag hade en riktigt fin färsk vitkål i kylen som jag funderade vad jag skulle göra av.
Planen var att ha den som tilltugg till en skiva skekt fläskkotlett. (Alltså ingen potatis/pasta/ris.)

Efter lite funderingar och konsultationer kom jag fram till att göra en caesar-dessing. Och woka finskuren vitkål i den vätskan. Bara låta den bir 50-60 grader.
Så med planen satt började jag göra en caesar-dessing!

I Italien hittade jag en tub med "Pasta de Acciughe". Anchovis och salt; inget annat. Invigningsdags!
(Balena betyder val på italienska. Jag blev lite överaskad när jag slog upp det hemma. "Har jag köpt val?" Fast det var bara av märket val.)

En matsked sånt, och en matsked senap. Och saften från en citron.

Ett par vitlökar, hacka och köra runt i mortel.

Blanda i en bunke med ett ägg, lite socker (jag tog en skvätt mirin).
Vispa som en galning.

Ta en god vitkål. Lägg den på min nya trä-skärbräda. (Kanske skriver jag om den någon gång.)

Strimla halva vitkålen. (Spara resten till någon annan gång.)
Ungefär så här långt följde jag min plan. Sen började jag göra en lite annan rätt.
Jag tog en näva torkad trattkantarell-svamp och blötte upp i woken. Sedan i med vitkålen och vänd runt.

Sen tänkte jag ta och hälla i caesar dessingen och lta den koka upp (medan jag rörde) så att ägget i dressingen den skulle koagulera lite, och ge en tjockare sås.
FEL!
Det var på tok för mycket vätska i dressingen för att ägget skulle kunna binda vätskan. Ett ägg räckte inte, det hade behövts två eller tre ägg.

Det såg snyggt ut. Sedan gick det utför. Vitkålen låg och kokade en brun-gul sås.
Flopp!

Fläskkotletter brukar jag steka genom att bryna kort på båda sidor. Sedan låta den koka klart under lock. Ger en genomstekt saftig kotlett. Och ett lock att diska, nogrannt.
Vitkålen blev god, riktigt god. Den lätta svamptonem matchade caesardressingen bra. Men det blev lite vått. Såpass att jag tog en bit bröd brevid för att suga upp vätskan...
/L

Hålslev

Jag köpte en hålslev på Ikea i veckan.
Än så länge är jag mycket nöjd med köpet.

Jag har börjat att, enligt tips från Heat som jag läste i vintras, låta pastan koka den sista minuter/minuterna i sås-kastrullen.
Då är det lite jobbigt att ta fram durkslaget. (Egentligen absurt, det är väl lika jobbigt som vanligt, men det känns rimligt när jag står vid spisen.)Hålsleven fungerar ju utmärkt som "en-hands-durkslag".Idag gjorde jag en sås på två små lökar, finstrimmad rotselleri (mer användning för mandolinen), en klick curry-pasta och en burk sardiner. Jag använde en burk sandiner i olja och citronsaft som jag köpt i en "invandrarbutik". Sardiner i tomatsås hade säkert fungerat även om såsen hade blivit rödare.Så när pastan började närma sig klart så flyttar man över den till såsen. Rör om. Låter puttra ytterligare en minut eller två. (Om såsen verkar för tunn är det bara att spä den med kok-vatten.)

Sen bara att servera!/L

En glass i Florens

Jag hittade en bild jag tog nere i Florens som jag glömde skriva om.

Jag hade en dag för mig själv i Florens. Det är något jag vill rekommendera alla. Då jag redan har varit där och "sett stan" kunde jag driva runt och titta på turister. Sitta en stund på ett litet kvarterskafé där alla kände alla. Sånt som man missar om man följer en turistguide helt enkelt.

En sak var dock svår att hitta. Prisvärd glass.
I turistkvarteren finns det visserligen glass. Mycket glass. Turistig glass.
Alla glass-ställen slåss om att visa att de har flest smaker. "Produzione propria" står på många skyltar.
Men det känns ändå som syftet är att vräka ut glassmängder till turisterna. Och turister är ju inte priskänsliga. Det dyraste jag hittade var €8 för en "coppa media".

Sen när jag gick från mitt hotell på kvällningen upptäckte jag att baren brevid hade glass. Visserligen köpt från fabrik, men bra klass ändå.


Jag är fortfarande imponerad av italiensk glass. Varför säljer man inte sånt här i Sverige?

Det vit-gula är "crema". Alltså icke-smaksatt glass. (inte samma sak som vanlij!) Den får sin gula färg från de ägg som är med i tillverkligen av bra glass. Smaken var milt med viss ton av ägg-toddy. (På ett bra sätt.)
Den vita "limone", citronsorbé hade en frisk lite söt citronsmak.
Och den mörkare jordgubbsglassen var gjord på jordgubbar som varit frysta innan de blev glass. Den hade en tydlig ton av "frysta-tinade" jordgubbar.

Gott.
Men som alltid tar båda glassar och resor slut.
I bästa fall lämnar de ett minne efter sig att värna.


/L

2008-08-26

Vad man hittar i en (1) glänta

I söndags var jag och föräldrarna ute och åkte i bilen.
Vi stannade och tittade när vi utanför Ösmo såg en svamp vid vägen.

Den såg inget bra ut. Men jag gick in i skogen där. Jag såg en glänta som kändes värd att undersöka. 10 min senare kom jag ut men en full påse med Karl Johan! Jag uppskattade det till 4-5 kg.

Vi hittade inget mer på vägen hem. Men det var jag glad över. Det tog över två timmar att rensa svampen. Det blev 6 ollor, som den nedan.

Vi ville ha en pastasås för att bli av med iaf lite av svampen.
Jag började med att fräsa svampen. Efter en stund hade svampen släppt en massa vätska. Jag hällde av dem och sparade till senare.

Jag fräste två lökar i en panna. I den andra fick svampen fräsa ner tillsammana med rökt bog. (Konsum hade rökt bog i bit. Smaken var äkta, inte rökextrakt.)

En stund senare fick löken umgås med resten av såsen.
Efter ytterligare kokning hällde jag tillbaka svamp-vätskan och en del grädde. När pastan nästan kokat klart fick den omgås en stund privat med såsen.

Det blev bra också.

Jag provade att riva lite parmensan över pastan. Det blev faktiskt bättre så.
Det verkar vara en bra svamphöst!
/L

2008-08-21

Press-zucchini

I lådan från Årstiderna låg det med en jättefin zucchini. Som jag hade sparat föra att göra "något bra" med.
Efter ett tag slog det mig. "Pressgurka, kan man göra det på zucchini?"
Lysande! Då får jag använda min fina mandolin jag käpte i Greve di Chianti. (Hantaget är i pinje-tall.)

En zucchini, i 2mm skivor.
Jag blandade lika delar ättikssprit och socker (2 msk vardera) med 1dl vatten i en bunke. Tillsätt salt, peppar och persilja. Blanda med zucchini.
Vänta några timmar, eller kanske över natten.
Ta en macka med pastej och presszucchini på till frukost. Gott!

/L

2008-08-17

Hollandaisesås

Idag har jag gjort hollandaisesås!

I lådan från Årtiderna fanns en burk hari covert, eller gröna bönor som det heter på god svenska. Brukar man inte ha hollandaisesås till det?
Och ryktet säger att det skulle inte svara så svårt, egentligen.

Principen var ganska enkel. Blanda ägg och olja, värm tills det börjar tjockna.

Jag fräste lök, dragon och persilja. De fick svalna lite.
Jag knäckte två ägg i pannan satte på värme igen. Och sedan rörde jag.
Och började hälla ner olja, i en tunn stråle. Medans jag fortsatte röra.

Jag vet inte riktigt hur mycket olja som jag använde, antagligen ½-1 dl.

Efter en stund började man ana att det skulle tjockna.
Fortsätt röra.
(Bönorna pocherar i bakgrunden.)
Efter en stund hade det blivit sås. Krämigt och bra.

Servera!

Såsen blev lite väl snäll. Den skulle haft mera kryddning. Mest uppenbart var att jag glömde citronsaften. Nästa gång jag kryddningen bli mer spännande, men det blir en nästa gång!

/L

Jämnstekt pannkaka

Idag fick jag för mig att jag ville ha pannkakor.
Och en blev extremt jämnstekt! (Den var lite jämnare först, innan jag hunnit få fram kameran hade den hunnit få lite mer färgvariation.)


Jag kan även ge ett tips på ett grymt pannkaks-pålägg.
Finhackad paprika och matlagnins-yoghurt!
Sött och surt i lagoma doser.
Passar bra till söndagsbilagan
/L

2008-08-10

En pastasås med tryffel

Vi bodde en vecka i en lägenhet i Toscana. Lägenheten hade ett litet kök. Fyra gasplattor, gasoltub under diskhon, litet kylskåp, fantastisk utsikt genom köksfönstret.
(Visat nedan, med betoning på utsikten.)

Då vi hade med oss en 2½-åring åt vi de flesta måltider hemma i lägenheten framför på resturang. Så jag ägnade några timmar åt att stå i värmen bredvid gasbrännarna och laga mat. Då de tog lång tid att koka upp pastavatten på de lite trasiga brännarna blev det extra lång tid. Men med värmen från gasen var det ingen risk att frysa. Framåt kvällen gick tempraturen ner till 26-27 grader, så den extra värmen var välkommen.

En kväll lagade jag en pastasås till den tortelloni och tortellini som vi köpt.

Jag hackade och fräste en ordentlig rödlök med lite vitlök, hackade ner ett antal små zucchini (sådär 5-7hg). På bilden har jag lagom hällt i en del grädde och vanlig mjölk.

De varma brännarna. Den högra är lite trasig, en varm gas-stråle skjuts ut rakt åt sidan, inte uppåt!

I mataffären hade vi hittat "Crema de Tartufo". Ungefär färskost med en del tryffel i (över 1%!) och lite tryffelarom. Vi hade brett det på smörgåsar, men det fanns lite kvar till maten. (Man kan se en stor vit klick nere till höger i bilden.)
Pastan kokar
Serverat. Med ett glas Lambrusco.
/L

2008-08-09

Curry för regniga dagar

Idag kom regnet. Lagom när jag hade åkt ut och cyklat...
Med det pågående regnet kände jag att det krävdes något värmande. Thai-inspirerad kokonöts curry.

Jag fick också en chans att använda min mandolin som jag köpte i Greve di Chianti. Handtaget är i pinje-talls trä.
En kvarts rotselleri, tre morötter och en gul zucchini mötte sitt öde i rask följd.




Satte igång pannan. I med en ordentlig laddning grön curry, och en matsked riven ingefära. (Jaf hittade en hel burk finhackad ingefär i en butik nyligen. Smidigt!)
När köttet och löken hade fått fräsa en stund åkte rotsakerna ner. Och en burk kokosmjölk.
Tio minuter senare fick zucchinin följa med. Koka ytterligare 5-15 minuter.

Serverat!
Starkt och värmande.
/L

Rågrikt bröd

Nu är jag tillbaka från alla mina matäventyr under semestern. (Jag har några bilder med hem från Italien, nått inlägg ska det nog bli.)

Nu har jag jobbat en vecka, och märkt att jag nästan inte har något frukostbröd kvar i frysen, det börjar bli tomt!

Så igårkväll satte jag en deg. Sådär 40-50% rågmjöl. Lite fullkorns-dinkel. Resten Labans vetemjöl.
I morse hade den jäst ordentligt. När jag gick och la mig nådde degen till överkanten på tejpen.
Degen var lite väl rinnig. De blev ganska platta saker. En "baugette" till vänster och tre bullar till höger.
Detta blev även premiär för min nya teflon-muffins-form. Små degklumpar hamnade ner i den oljade formen.
Bröden blev ganska snygga. Lite platta, men snygga.

Den platta "baguetten". En del trevliga hål.
Muffins-bröden började se lite lovande ut i ugnen.
Muffinsbröden ser verkligen ut som någon slags konstiga, nygttiga muffins. Är det mjöl eller "frosting" på?

Brödet smakade gott. Med en tydlig ton av surdeg och råg. Gott och murrigt.

/L - nu på en eeepc