2009-05-13

Ugnskokat vakuumpackat kött

För en tid sedan satt jag och slötittade på Nicklas Mat på TV:n. Han pratade om hur de i resturangbranchen kokade vakuumpackat kött i ugnen på låg tempratur. Jag tror han kallade det Rooning, men jag vet inte om jag hörde rätt.

Hursom, i programmet tog han vakuumpackad lax och stoppade in i ugnen på sådär 70 grader.
Jag hade idéen att prova det, det hur det fungerade om man provade det i praktiken.

På konsum fanns det vakuumpackad entrecôte i bit.
Ugnen på 70 grader.
En kastrull med 70 gradigt vatten (blanda kokande och kranvatten, om du inte har tokvarmt i kranen).
Stoppa ner köttet i vattnet och in i ugnen.

Efter två timmat chansade jag på att köttet var varmt. Man kan ju inte stoppa in termometer utan att bryta vakuumförpackningen...

Men varmt var det, 64 får duga.


Till detta fodras tillbehör. Murkelsås och ugnspotatis.

Ta ett par burkar med konserverade murklor, rensa
och fräs med lök.

Köttet får rinna av lite, så man kan använda buljongen. T.ex. till såsen.
 
Lovande färg på köttet.
 Murklor är en fettlöslig smak. Grädde är viktigt här. Extra snyggt i solnedgångsljus.
  

 Serverat med klyftpotatis.
 

Tyvärr vad det lite fadd smak på köttet. Okryddat liksom.
Vad jag läsa om vakuumpackning är att man ska stoppa in kryddorna i plastpåsen. Och vakuumkoka med dem. Inte koka okryddat, det blir tråkigt.
Jag tror Nicklas idéer inte helt fungerar för vanliga personer. Men de fungerar nog bara för de som har en egen vakuumpackare...
Vi andra. Vi kanske kan använde det om vi hittar färdigkryddat kött. Jag har tänkt prova med med Fåddmans ( korrekt stavning) marinerade lammstek. Om något därute är exprimentellt lagd och vill testa, berätta hur det blir med flintastek. Borde kunna funka...

/L

1 kommentar:

Anonym sa...

Prövade på lax och det funkade hur bra som helst. Men visst lax behöver inte kryddas lika mycket.