2010-01-01

"dagen efter"-bröd

Igår var nyårsafton. Jag hade en trevlig kväll och kom hem kanske lite väl sent.
Och sen kommer ju nyårsdagen, ofta en ganska seg tillställning, utan allt för mycket matlagnings-inspiration.
Så jag hade förberett ett lättbakat bröd.

Rörihop en lös och ledig deg. En riktigt rinnig sak. Ner i jäsburken, in i kyl över natten.


Bara att springa iväg på kvällens fest!

Sen morgon efter.
Stoppa in en ordentlig järngryta i ugnen, full värme. Och börja tugga på lite fil och musli sålänge.

När väl ugnen är varm, ta ut grytan och häll ner degen. Ingen smörjning eller bakplåtspapper. Bara rakt ner. Den förvärmda grytan gör att det blir en yta direkt, utan att degen hinner bränna fast.

Sen är det bara att sätta sig och vänta tills termometern når 97.

Snygg botten, perfekt nästan.

Sen är det bara att äta brödet med någon bra rest från julmaten.

/L