2010-02-03

tastecasting hos FabriqueFör en tid sedan hittade jag något nytt på internet. tastecasting Principen verkar vara att man samlar ihop ett gäng personer, aktiva på med bloggar, facebook eller twitter. Sen besöker man ett företag, låter dem visa upp sig själva som vilken pressträff som helst. Vi lovar att skriva om vår uppfattning av företaget, bra eller dålig.

Så i onsdags var jag och ett gäng och besökte Fabrique.

I den lilla trånga lokalen var vi ett dussin personer inträngda. Såpass många att rutorna började imma igen efter en stund. Och där stod vi och minglade i väntan på att det skulle dra igång. Pricken över i var den som anlände sist, tittade sig lite förvirrat runt och till sist frågade om man fick köpa bröd. En civilist! Fast visst fick hon det.


Sen drog det igång. David Zetterström berättade om företaget. När han och några andra startade firman kände de att nu var tiden mogen för att öppna en affär och sälja surdegsbröd. Allt bröd bakas på ekologiskt mjöl. (Iallafall om jag förstod rätt.) Det verkar vara så, de har tre butiker; Scheelegatan 6, Nybrogatan 6 och Odengatan 42. Den fjärde öppnar snart vid Hornstull.De hade dukat upp en ordentlig buffé. Levain på vete, ren råg, råg med valnötter. Dessutom, som en extra, fanns det en limpa dunkelbröd. Siktat dinkel blandat med fullkornsdinkel.
Levin:
Smakade som en klassisk levin. Alltså gott, riktigt gott. En stor lite syrlig smak. Strukturen var den typen av seg och trevlig som man vill ha av ett välarbetat matbröd.
Gott som det är, men hade varit godare med kanske en skiva skinka på.

Råg, ren råg:
Grymt god. Svårt att beskriva smaken. ”En fyllig, lite söt smak” får jag nog sammanfatta den som.

Valnötsbröd:
Publiken i lokalen uppskattade brödet. Speciellt valnötterna fick uppskattning. Fast jag är nog egentligen inte en ”nöt-bröd-människa”. Ganska gott. Speciellt om man åt det eau naturell. Fast, trots min uppskattning, kom det sist i skalan. Alla andra bröd var godare.

Dinkelbröd:
Där i bland special-beställningen Dinkel.
Den limpan vi fick skivor från var lite ambitiöst gräddad. Undersidan på skivorna var helt svart. Fast å andra sidan ingick den ju egentligen inte i buffén. Den verkade mer vara den limpa man unvikit att sälja under dagen. Och om det här var dagens sämsta limpa dinkel, då borde man nog bli prenumerant...

Som pålägg fanns färskt smör som de importerar från I’lle de Ré, en liten fransk ö ute i atlanten. Smöret görs på tisdagar, transporteras hit. Och på torsdagmorgon ligger det i kyldisken i Stockholm. Smöret var grymt gott. Så gott att om man la det på smörgåsen så tog det över hela smakupplevelsen. Det konkurrerade helt enkelt ut brödsmaken. Jag funderade dock lite på det ekologiska i att flyga runt med smör tvärs över europa...
Efter ett tag började det lugna ner sig. Alla hade smakat allt bröd. Så jag tackade för mig och gick hem. ”Tack själv” sa David och gav mig en fem-åtta styckbröd (frallor) av levainen. Så jag skulle ha ”något imorgon också”.  ”Tack, tack” sa jag. Den var god till frukost. Lite mindre skorpa, men samma smak och seghet i brödet.
/L

PS. Om det här inte räcker, vad det några andra som skrev om sina upplevelser.
•    Dester [http://dester.se/?p=56]
•    Ellis [http://ellisu.blogg.se/2010/january/besoket-pa-fabrique.html]
•    Nellin [http://nelin.blogg.se/2010/january/godaste-brodet-ever.html]

1 kommentar:

Katja sa...

Roligt att läsa ditt inlägg. Tror du det går att få till en liten surdegsbulle på kaffekokaren?!

Trevlig helg!

/Kaffekokarkokbokskatja från tastecasting.se