2010-04-27

Kimchi!

Jag har alltid tyckt om kimchi.

Sen när jag för en tid sedan läste jag på Gitto sida om hur hon gjorde.
Så jag satte igång. De första steget enligt Gitto, för att göra kimchi var att gå till den koreanska mataffären en bit upp på Luntmakargatan, gå in där och verka virrig och be om hjälp.

"Hej. Jag tänkte göra kimchi själv. Vad ska jag köpa?"
Så jag fick en liten burk torkad, malen chili och en flaska koreansk chili i handen.
Och en grönsakslista: "Purjolök, vitlök. Och kål såklart".

Jag hade lite förväntat mig att gå därifrån med en massa saker jag knappt kunde uttala. Det kändes nästan lite snopet. Fast ändå lovande.

Sen på kvällen satte jag igång och gjorde kimchi!
Hacka ett par salladskål,


 En purjolök,


Och skiva en morot eller två väldans, väldans tunt. Mandolin rekommenderas.

Sen läser man nästa steg i beskrivningen.
"Låt det hela ligger i saltlake åtminstonde 2-3 timmar. Eller över natten."

Jaha. Gjort nog med kimchi för idag...



Ny dag, nya kimchi försök.

Häll av saltlaken, medans det droppar gör en ny marinad.

En del koreansk fisksås, tre delar vatten.
Lite rismjöl. Jag tror tanken är att det ska göra marinaden lite mer "fast".

Då jag inte hade något rismjöl i skåpet. Men potatismjöl borde väl fungera?
3dl vatten, ½dl ris potatis-mjöl. I en kastrull. Koka upp.
Jag rekommenderar det. Prova!
Man rör lite förstrött, och sen plötsligt ser det ut som det ligger en liten klump mjöl som inte löst upp sig. "Hmm. Varifrån kom den?" tänker man. Sen händer det. Allt blir en klump. Som om man gjort en snöboll av jello. (Att jag inte förstod att fota är något förlåter jag mig aldrig för.)

Kasta. Gör om men en matsked potatismjöl...

Chili är en viktig del av kimchin.
Gitto föreslog att en lagom dos malen chili var 1½dl.
Det är hela plastburken i bilden nedan.
Jag fegade ur.

Så det blev en knapp halvdeliciter chili. Det fick räcka.


Sen skulle det vara lite ingefära och lite vitlök. En riven deciliter av vardera.

Sen är det bara att blanda allt i din största skål och sleva i burkar.

Kimchin ska ju jäsa aningen. Vilket känns lite farligt att göra i glasburkar.
Alla burkar har därför fått sin egen lilla plastpåse att stå i.


Sen efter någon dag ser det ut såhär.


Imponerande gott!
Starkt, salt aningen sött.

Det kommer nog komma mera om kimchi här framöver...
/L

3 kommentarer:

gitto sa...

Härligt! Fast vi körde faktiskt fem dl chilipulver i senaste batchen. Det blev finemang och inte så vansinnigt starkt. :)

Leif Lundgren sa...

Det låter lite galet starkt i mina öron.
Fast okej, nästa gång lite mer chili, lite mindre salt.
(Det vägrar börja jäsa.)

gitto sa...

Du, jäsningen kan ta ett tag. Jag har av kommentarer på kimchiinlägget förstått att jodfritt salt är att föredra eftersom jod hämmar jäsningen. Men vår jäste trots jod i saltet, men det tog ungefär 3 veckor innan den var perfekt.

Senaste gången blandade jag i en tsk vetesurdeg i kimchin och nu jäser det banne mig explosivt redan andra dagen. Men en långsam kontrollerad jäsning är att föredra, så härda ut!