2010-08-13

Yoghurt - en gör det själv version

Gästbloggat av Tobias!
Hej, Tobias här. Leif bad mig berätta om hur jag gör min egen yoghurt. En sak till innan vi börjar, jag bor i San Francisco och det är därför min youghurtbehållare är på engelska och spisen ser ut som om den är från 50-talet, för det är så de har det här borta i Amerika.



Jag äter yoghurt till frukost varje dag, och om du tittar på ingredienserna på din yoghurt så är de oftast förvånansvärt många, särskillt i lätt- och fruktyoghurtar. Jag tycker Micheal Pollans råd att försöka äta mat som har blivit så lite behandlad och processad som möjligt verkar sunt, men samtidigt har jag begränsat med tid (och är lite lat) och måste därför välja mina slag. En kompis till mig har gjort sin egen yoghurt i evigheter, men aldrig lyckats övertyga mig om att försöka själv. Vad som tillslut fick mig att pröva var en annan kompis som beslutat sig för sundare levnad och diet. Kan han av alla människor, kan jag, tänkte jag, och gjorde min första yoghurt.


Inte bara mjölk


Att göra yoghurt är enkelt, man tar mjölk och tillsätter yoghurtkultur. Yoghurtkultur är bakterier som lever av laktosen (mjölksockret) i mjölken och bildar främst mjölksyra, det är den processen som ger yoghurten dess smak och konsistens. När du gör din egen yoghurt så är det första du måste välja vad för slags mjölk du ska använda. Ju fetare mjölk du väljer, desto tjockare yoghurt kommer du att få. Själv gör jag min yoghurt på 2%-ig mjölk vilket jag tycker ger en bra avvägning mellan en hälsosam kost, bra konsistens och smak (jag har också av misstag gjort utmärkt yoghurt av 1%-ig mjölk). Förutom mjölken behöver du förstås införskaffa en yoghurtkultur. Om du inte redan har en yoghurtkultur hemma från tidigare gjord yoghurt, är det enklaste sättet att skaffa en att gå till affären och köpa en yoghurt som innehåller levande bakterier. Det är de bakterierna som är yoghurtkultur. Välj en yoghurt med bakterier i som du tycker verkar trevliga, gärna en med samma fetthalt som du tänker använda, då vet du att de kommer att trivas i din mjölk/yoghurt.



Det är viktigt att kontinuerligt röra om mjölken när
du pastöriserar den så den inte bränns vid,
och att hålla ett öga på temperaturen


Med mjölk och yoghurtkultur är du redo att göra yoghurt. Värm en mängd mjölk som motsvarar den mängd yoghurt som du vill göra till 80-85°C. Det gör mjölken högpastöriserad, vilket är viktigt eftersom vi bara vill att våra egna yoghurtbakterier ska växa i mjölken och inga andra bakterier. Kom ihåg att röra mjölken hela tiden så att den inte bränner vid. När mjölken väl är pastöriserad så måste vi låta den svalna, våra bakterier trivs bäst i 42°C, men klarar sig även bra i lite lägre temperaturer. Det är bättre att mjölken är lite för sval, men något sämre tillväxt, än för varm vilket dödar alla bakterier. Blanda en liten del av mjölken först med en matsked av yoghurtkulturen tills att du blir av med de värsta klumparna. Blanda sedan i resten av mjölken. Låt din blivande yoghurt stå på en varm plats tills det att den satt sig. Jag slår på min ugn i en minut eller två, bara så att den blir lite varm, och ställer sedan in min yoghurt inbäddad in en handduk över natten. Eftersom jag föredrar min yoghurt kall istället för ljummen, så ställer jag in den i kylskåpet på morgonen och äter den först nästa dag, något som kan vara värt att tänka på i planeringen.


Yoghurten omstoppad och redo för en natt i ugnen.


En biprodukt som bildas av yoghurtbakterierna är vassle. Vassle tendera att skikta sig från resten av yoghurten. Ofta ser du den som en liten mängd klar, gul vätska ovanpå yoghurten. Du kan välja att antingen hälla av vasslen, eller att blanda in den i yoghurten. Om du väljer att blanda så kommer din yoghurt att bli lite rinnigare, men tar ingen skada i övrigt. Viktigt är dock att låta yoghurten sätta sig först innan du gör något, annars stör du processen och du kommer att få en grynig, men annars fullt ätbar, yoghurt. Det bör påpekas att vassle (på engelska whey för de som köper proteinpulver) är mycket rikt på lättillgängligt protein och det är synd att hälla ut den ur en näringssynpunkt.



Den färdiga yoghurten nästa morgon.

Till sist, ett ord om hygien. Jag erkänner villigt att jag inte har någon som helst expertis på vilka bakterier som kan förorena yoghurt, men jag föredrar att ta det säkra före det osäkra. Eftersom vi arbetar med, och aktivt försöker odla bakterier, och därmed skapar en miljö som främjar deras tillväxt, när vi gör yoghurt, är det viktigt att vi inte får in föroreningar i form av andra bakterier som kan förstöra vår yoghurt eller i värsta fall göra oss sjuka. Var noga med att tvätta alla kärl och verktyg som du ska använda, och precis som med rått kött, låt inget som har varit i kontakt med den opastöriserade mjölken komma i kontakt med den pastöriserade utan att det har tvättats. Efter att ha sagt allt detta, själv har jag aldrig haft några problem med min yoghurt, och de flesta skadliga mjölkbakterier får mjölken att lukta illa, missfärgas, och/eller att oregelbundet klumpa sig. Om din yoghurt inte ser ut som yoghurt, inte luktar som yoghurt, gör ett nytt försök.



Yoghurt, redo att avnjutas.

Lycka till.
Tobias



6 kommentarer:

Anonym sa...

Skyst beskrivning Tobias! Blir sugen pa att testa. /Jessica Svard

Anonym sa...

Tack den kommer jag göra redan idag.
Hittade i affären Turkisk yogurt som var så god att jag fick inspiration för att prova göra eget av det. Maija

Anonym sa...

Bor själv i Michigan och har just sattigång min första yoghurt tillverkning. Är det kastrullen som du sätter in i ugnen ? Har du lock på?
Annika

Tobias sa...

Nej, det är inte kastrullen utan en plastburk som jag sedan förvarar yoghurten i. Jag sätter på ugnen 1-2 minuter så att den blir lite varm, kanske 50 grader. Det är inte meningen att du ska ha ugnen på medan yoghurten är där inne, utan bara att skapa en varm miljö så att bakterierna trivs.

ikrana sa...

Jag strävar mot självhushållning och har egen fjällko. När jag gör yoghurt brukar jag hälla upp den 40 gradiga yougurten i plastburkar och sen förvara den i en kylväska med varma klampar och en handduk över. Då slipper du ha ugnen på i onödan.

Anonym sa...

Provade, det gick jätte bra. Tack!
/Shirin