2010-09-13

Flankstek för svensexa

Nyligen skulle min kamrat Patrik gifta sig.

Såsom traditionen påbjuder arrangerade vi kamrater en svensexa. Vi hade en lovande plan: Patrik skulle få pryda sig i en Robin Hood-dräkt, skjuta pilbåge och göra “roliga” uppdrag bland den civila, oskyldiga, befolkningen. Sen en vi uppsamling för middag.

När jag och Mersan planerade middagen sa han “Gör något enkelt. Köp skivad fläskkarré och färdig bea. Så kör vi pommes i ugnen.” Någonstans var det nått som skar sig lite lätt i hjärtat på mig. “Så kan man inte göra!” Jag har blivit anklagad för att vara knäpp förut...

Så jag hade en middag för nio hungriga grabbar efter en dags äventyr framför mig...

Helt enligt plan åkte jag till City Cross, fast med en egen inhandlingslista. Och där fanns ju flankstek i kyldisken. Nu började en plan forma sig. Grillad flankstek, rödvinssås och polenta. Flanksteken kan grillas utan krusiduller, polenta kan man lätt göra enligt storköksmetoder i ugnen och rödvinssås kan göras i förväg och bara värmas.


Så dagen innan var alltså dagen S. Såsdagen.

Hacka fyra gula lökar fint, fräs tillsammans med timjan, rosemarie och nästan lika mycket rökt sidfläsk. När det fräst tills du inte vågar med, alltså helst sådär 15-30 minuter, tillsätt en genrös dos senap och börja hälla i vin. Sådär drygt en liter eller så. Och kanske en buljongskvätt. Låt det koka i lugn och ro under lock i minst en halvtimme. Sen kan man dofta över lite vetemjöl och hälla i vispgrädde, iallafall ett par tre deciliter, om inte en halvliter.

Sen får kocken paus ett tag, låt det koka en halvtimme eller mer. Lite beroende på hur långt det är kvar av kvällens brittiska deckare på TVn. Häll upp i plastburkar, in i kylen. Knappt 2l blev det.


Sen inföll själva svensexan. Upphämtning. Robin Hood-dräkt. Gokart. Bågskytte. 


Medans Patrik fick göra roliga uppdrag på stan åkte jag och Mersan i förväg och förbereda. Jag packade upp maten. Fem hela flankstekar, 1kg polenta och nära 2l rödvinssås.


Som sagt: Polenta-time!

Jag lärde känna polenta när jag åkte skidor första gången i italienska alperna. Lunchresturangerna hade ofta Salcicca con polenta. Här var det tydligt att polenta borde egentligen vara alla skolmattanters våta dröm. Polenta som serverades borde haft ungefär det här receptet:
  • Blanda polenta, kallt vatten och lite ost en stor kantin.
  • Stoppa in kantinen i ugnen.
  • Fika två timmar.

Så vi föjde det receptet, frånsett att vi inte hade någon ost. Och inget kaffe. Fast det fanns öl i kylen.

Det blev bra. En fast gul kaka. Hade det varit på en stilig resturang hade den sedan hamnat på grillpannan en kortare tid för att se riktigt snygg ut. Men sånt skippade vi idag, den serverades “au naturel”.Flanksteken blev, planmässigt, grillad.
Bara salta och peppra på båda sidor. (Gnugga in kryddorna.)
Lägg på grillen, vänd efter någon minut. Skär i skivor och servera.


Flanksteken blev bra med en lagom arbetsinsats.

Mobilkameran skapade en ljussättning matchande vilken 70-tals
matreportage som helst. Så tänk er lite "mindre bruna" färger...


Det var en lyckad dag, en lyckad kväll. En lyckad middag.

/L

Fast godast var nog rödvinssåsen. Såpass
att somliga ersatte efterrätten med mera sås...


1 kommentar:

Mersan sa...

Det blev onekligen bmycket bättre än fläskkarré och pommes.