2011-11-09

Konfiterade trattkantareller.


Just nu är det sässong för trattkantareller. Visserligen börjar sässongen närma sig slutet, i helgen var jag och far min ute med pannlampor. På en halvtimme lyckades vi plocka 1½ kg. (Jag hade en starkare lampa än pappa, så jag lyckades norpa åt mig betydligt mer svamp. Fast jag antar man kan plocka medans solen är ute. Om det inte är molnigt. Om man orkar upp tidigt på morgon...)

Vi hade en likande runda för några veckor sedan. När vi satt där efter rensningen medans högen av rensad svamp växte så sakta funderade jag lite på vad man skulle göra av den. Kunde man göra något annat än att bara lägga den på torken och spara i skåpet?

Jag hade en svag minnesbild från ett gammalt inlägg från Gitto. Konfiterad Karl-Johansvamp.
Borde man inte kunna göra samma sak på trattkantareller?

En full olla/bricka med svampar blev grovhackad och hamnade i en form. På med smör, timjan, en massa smör och in i ugnen.Det fick stå där på lite låg temperatur i en fyra-åtta timmar. (Minns inte exakt temperatur, kanske 120?) Sen var det bara att ösa upp i burkar och spara undan i kylen.Idag hade jag tänkt att använda det.
Jag brukar laga fläskkotletter såhär. Bryn dem hårt på båda sidor. 30-45 sekunder i tokvarm panna. Vänd. 30-45 sekunder till. Häll i vatten i pannan och på med ett lock. Låt det ångkoka i 10-15 minuter till.

Planen var att bryna kotletten som vanligt. Lägga på en matsked svamp-smör och en hackad fräst liten lök ovanpå. Jag hade grovhackat en lök. Fräst tillsammans med salvia. Sen på med en del vattan och en del fransk senap så fick det koka ihop en aning. Ovanpå kotletten och smören hamnade detta lökhack och vätskan. Sen får det ligga och småmysa i värmen tills kotletterna är lagom genomstekta.

Väldans gott
/L

Och se upp. En en burkarna med svamp hade svampbitar som stack upp ovanför fettlagret. Efter två veckor var det även lite ludna saker ovanpå svampen. Inte helt kul. Se upp där!


Inga kommentarer: