2011-04-15

Fläskkarré-ragû

I söndags var jag nere på Konsum och gick, som vanligt, runt och undrade om det fanns något som påminde om middag. Det gick sådär. Ända tills jag hittade en liten låda med skivad fläskkarré.(Ett knappt kilo...)Väl hemma hade jag ingen direkt idé. Men några temaord hade fått ståplats och fick ihop någonslags hejarramna:  "Texmex. Rostade kryddor. Och långkok!" "Texmex. Rostade kryddor. Och långkok!" 

Låter ju nästan som ett recept, bara att sätta igång.
Jag tittade igenom mitt sortiment av hela kryddor. I pannan hamnade fänkål, (vanlig) kummin, dillfrön och hela svarta senapskorn. Och lite chili så klart, duh. Bränn på till det börjar lukta lovande, inte brutna löften. Ett varningens ord bara, senapskorn är farliga. De små kornen poppar precis som popcorn. Om du inte har ett nätgaller över pannan flyger de över hela köket. Jag hittade korn i håret senare på kvällen...


I en ugnssäker form hamnade först ett lager med lök och purjolök. Sen ett laget skivad fläskkarré, packa så heltäckande som möjligt om du vill ha löken kokt och inte rostad. In i ugnen.
Först 10-15 minuter på sådär 200-225 grader, för att få upp lite värme och yta på köttet. (Man kan säkert bryna i panna, men det verkade jobbigt.) Dra sedan ner temperaturen till 125 grader och täck med aluminium-folie. Och glöm bort. Åk och fika eller nått. Jag lämnade den där i närmre sex timmar. 

Vid det laget hade all vätska från löken (framförallt purjon) och lite från köttet runnit ut och skapat ett spad som fläsket puttrade lite förnöjt i.


Okej, Färgskalan påminner om fyra nyanser av beige. Men smaken sitter inte in färgen. Häll i lite kobaltblått om det ser tråkigt ut!

Men så kan det ju inte fortgå för evigt. Hur skulle jag då få middag?


Så jag kokade ris, tog upp ett par små skivor och lite spad. Satte mig ned och åt, andakningsfullt. Mild, men stark smak. Fläsket var ju tydligt. Kumminen bidrog med en sötaktig, mild smak. Löken gav lite extra sötma.


Resterna fick svalna på balkongen och sparades.

Det mesta hamnade direkt i den ganska överfylla frysen, men en del hamnade kylen.

Det blev tisdagens middag.


Och torsdagens. Börja med att ta lite mera kummin (mortla tillsammans med lite salt) och släng ner woken tillsammans med lite mera chili (det var ju milt, eller hur),  och lite extra senap. Låt det koka ihop en aning i oljan. Strax innan den börjar ryka häll ner en skivad lök och dra ner värmen. Ta en skicka fläsk i händerna och riv sönder den! (Om du har gjort pulled pork och rivit sönder ditt köttstycke med ett par gafflar, ta dina överblivna köttslamsor och här ner här.)

Tillsätt de du tycker behövs. Jag provade med lite tomat, balsamvinäger för lite extra sötma och en liten klunk grädde.
Jag gjorde en ragû!

 

Tillsammans med pasta blev det en perfekt sammansmältning av Texas och Italien.

/L

2011-04-04

Varit på brödkurs, åt steak sandwich

Igår och idag var jag på brödkurs med Sébastien Boudet (Petit France). Först lite introduktion av Sébastien, sen samlades vi inne i bageriet och gjorde degar resten av dagen. Och idag igen, för att baka gårdagens degar.
Det var roligt. Nej, det är ett lite för svagt ord. Det var grymt! Jag tänkte jag skulle skriva något om det. Jag tänker att jag ska skriva något. Fast just nu är det för nytt, för ostrukturerat.
Så idag blir det bara en bild på en macka.

Vi fick med oss lite av brödet hem. Så dagens middag blev en bit baguette (med mycket råg i) tillsammans med en lättstekt skiva lövbiff och en aning cumberlandsås på.


Gott
/L