2014-08-19

Ångade och grillade revbensspjällJag har under sommaren haft ett litet projekt med att grilla kokta revbensspjäll.

Det hela började en dag i våras kom jag hem en dag med tunnskurna revbensspjäll. Som så ofta var det lite oplanerat, lite för sent för att jag skulle hinna grilla revbenen ambitiöst. Jag försökte hitta på något lite improviserat för att snabba upp det hela. Så jag började fundera på vad det fanns för bra tricks och fusk man kunde ta till.

Ett trick jag drog mig till minnes är att först koka köttet på något sätt. Och sedan grilla fram lite stekyta. Efter en del funderande bestämde jag mig för att prova att först ånga, och sen grilla.

Dock, jag har ju ingen riktig ångkokare.

Men, jag har ett gammalt runt grillgaller som ursprungligen följde med min microvägsugn. (Man ska ställa tallriken på den så den kommer nära grillelementet. Jag provade att använde den 1 gång. Det räckte. Fast gallret var smidigt.)

Ta den stora 8l saftgrytan och ställ gallret i botten. En dryg halvliter vatten i botten, stapla revbenen på gallret och salta lite.

Sen fick det stå och puttra på halv värme, så det småkokade lite lagom. I kanske en halvtimme tills det såg ut såhär. Sen fick det stå och svalna och droppa av sig en stund. Sen smeta på smak och grilla fram en yta.

Så där har jag hållit på då och då hela sommaren. Idag tror jag att jag lyckades.

Jag provade först med en torr rubbing, fast det blev aldrig bra. Så jag övergick till att prova Glace-konceptet, det verkade mer lovande. Dagens försök till glace hade 2dl passerade tomater som bas, ett par matskedar gochujang, soja och en skvätt sirap. Samt lite blandade kryddor som såg goda ut, som ingefära, kanel och lite sånt.

Pensla på ovansidan av revbenen och in i ugnen på 225 grader i 10 minuter eller så, tills ytan torkat in, men innan den blir allt för svart. Sen vänd, pensla den sidan och in igen. Och så vidare tills all glace är slut eller du tröttnar.

(Egentligen hade jag tänkt grilla ute på el-grillen. Fast jag märkte att det gick lättare i ugnen, eftersom där värmen grillen från ovan så man har mer tid att kandera gracen innan den rinner av.)

Sen är det bara att hugga in.

Jag tyckte att ytan kapslade in köttet ganska bra. Så det blev en trevlig yta samtidigt som köttet höll sig saftigt. Riktigt gott!

Fast, såklart, någon slags förbättring kan man nog fundera på.
Jag tror att glacen skulle vinna på något förtjockningsmedel. Kanske en aning potatismjöl eller så. Bara så pass att glacen inte rinner av allt för lätt.

/L

Inga kommentarer: