2009-03-10

Alpgryta

När man är i fjällen, eller i Alperna för den delen, finns ett extra behov av att fixa mat utan mycket arbete.
Ibland är det viktigt att få mat snabbt, ibland är det viktiga att man inte behöver arbeta för mycket, alla är redan utslagna efter dagens aktiviteter.

Målet är, allt i en gryta. Minimera disk och arbete.
I affären fanns basvarorna. Kött av ko, morötter, lök, pasta och origano.

Lägg ner allt i gryten, en sak i taget. Tillsätt lite billigt fransk vain aeu table, en burk krossade tomater.
När köttet börjar bli mört, häll ner ett lass pasta. Nu är det viktigt att du är allert, pasta är enklast att koka i en stor kastrull med storm-kokande vatten, inte i en kött gryta. Rör ofta, minst varje minut. Tillsätt mer vatten så fort det känns lite torrt. (Pastan suger ju åt sig vatten.) Jag tillsatte nog närmre en halvliter till 400g pasta.

När pastan börjar kännas lagom mjuk, efter drygt 1,5 ggr normal koktid, servera!

Efter en del tuggande är det bara en gryta att skura.

/L

Inga kommentarer: