2009-04-18

Surdegsvåfflor


I min familj har vi ett gammalt (20-25 år) recept på hur man gör våfflor.
Man gör en smet och låter den jäsa en stund. Sedan drar man fram våffeljärnet och sätter igång!
 
Det gamla receptet
(ca 7 laggar)
60 g margarin
20 g jäst
3,75 dl mjölk
3 dl vetemjöl 
  1. Smält margarinet.
  2. Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt därefter resten.
  3. Vispa ner vetemjölet och blanda sist i det smälta margarinet.
  4. Låt smeten stå och jäsa ca 1/2 timme bredvid spisen.
  5. Grädda våfflorna som vanligt i våffeljärn. Godast är att servera våfflorna efter hand som de gräddas. De mjuknar nämligen ganska fort...
Jag kan rekommendera er att komma ihåg detta recept, det är lätt att göra och det slår ut "Kejsarvåfflor-mix" i varje tävling.


Igår kväll hade jag idén att använda detta recept fast använda surdeg istället. Så jag rörde ihop en improviserad poolish på surdegsbas, vatten, mjöl, mjölk och en del margarin. Den fick sedan stå på köksbänken över natten.
I morse hade den växt till 2-3 gånger storleken, och snart var det dags för lunch.Smör järnet lite, häll i en deciliter smet. Stäng.


From matblog_surdegsvafflor
Vänta på att termostatlampan tänds (järnet kylts av smeten) och sen släcks igen (nu blev laggen varm, och därmed våfflan också). Så om du köper ett nytt våffeljärn, ta ett med högljud, ljudlig termostat, så hör man från matbordet när nästa våffla är klar.


From matblog_surdegsvafflor
Sen bara att äta!


Det fungerade bra med surdeg istället för jäst. Man fick en aning syrlighet i våfflorna, vilket matchade sylten riktigt bra. Hade nog fungerat ännu bättre till rom/lök/yughurt. Mitt misstag var att min poolish innehöll lite för mycket vatten, vilket gjorde att jag inte vågade hälla ner så mycket margarin som man egentligen skulle ha. (Margarin är ju en vätska, iaf när det blir varmt i laggen.) Så det blev en lite torr, brödig ton på våfforna. Med en mer generös margarinmängd hade det nog fungerat.

/L

2 kommentarer:

Christian Cronberg sa...

Tjena!
Gillar tanken på surdegsvåfflor. Kör du med vetesur eller funkar det med råg?

Leif Lundgren sa...

Det var på vete-suren jag startade våffelsmeten.
FAst det borde ju fungera med rågsur lika gärna. Lite grövre, men det är ju inte helt fel. Kanske med gräddfil och rom på?
Jag tror du bestämt vad jag ska ha till lunch imorgon!
/L