2010-02-01

Apelsinmarmelad

Jag tittade på Solens mat [svtplay] härom veckan. Där var den en gammal dam på Sicilien som visade hur hon gjorde blodapelsinmarmelad på de lokala apelsinerna.

Så i vecken köpte jag ett par kilo apelsiner, packade i påse. Och gick hem lycklig.

Damen på Sicilien hävdade att det viktiga tricket var att låta apelsinerna ligga i vatten två-tre dagar först. Ta varje apelsin, kör in en gaffel på ett par tio ställen. Lägg sedan i vatten. Byt vatten två gånger varje dag.

Sen efter några dagar är det dags att sylta!

I Solens mat visade damen att man skulle skära långsmala "klyftor" (3-5mm breda) fast jag föredrar nog att hacka.


Lägg allt i en gryta, tillsätt 60% socker (vikt) till din mängd apelsiner. Mina nästan 2 kg hackade apelsiner fick alltså 1,2kg socker.

Sen var det bara att koka. Enligt den sicilianska damen skulle man koka 30-35 minuter. Om man kokar längre skulle apelsinerna blir för mosiga. Fast hon hade ju Moro-apelsiner, blodapelsiner. Jag hade spanska Navelinas, med lite grövre skal. Efter en knapp timmes kokning gav jag upp och bestämmde att de var klara.

(Ett av tricken med kokningen är att man kokar ut pektin, så det ska tjockna. Det finns lite apelsiner, speciellt i kärnorna. (Om jag förstått rätt.) Så mina kärnfria apelsiner hade inte så mycket pektin att koka ut. Men om man ser till att kylskåpsförvara marmeladen blir det ju iallafall lite stelare.

Marmelad på burkar, svalnar på balkongen.Sen dagen efter kan man prova lite på en macka.
Mjuka goda apelsinskal med söt apelsinsmak.


/L

PS. Jag hittade även lite andra kommentarer om det här. (Jag är visst inte den enda som tittar på Solens mat.)

Vardag på Sicilien [http://vardagpasicilien.blogspot.com/2010/01/solens-mat.html]
Copparules [http://copparules.wordpress.com/2010/01/18/apelsinmarmelad/]

5 kommentarer:

Anonym sa...

mycket bra uppgradering av orginalreceptet TACKAR

Anonym sa...

Hej. Va bra att du va så snabb att spara reseptet, blev besviken när jag inte hittade det på svt/play. Hur jag hittade ditt? ingen aning. "Solens mat" är något som jag ofta kommer tillbaka till.
Hade.

Patrik Hilber sa...

Mycket god!

Anonym sa...

Grejen är att man måste använda tunnskaliga apelsiner som just blodapelsiner är. Moderna sk. apelsiner har ett väldigt tjockt skal vilket gör kokningen bra mycket längre så titta efter sådana där apelsiner som fanns när man var liten och som sved i mungiporna när man åt och var omöjliga att skala. När skalen börjar bli genomskinliga är marmeladen klar och koka på ganska hög temperatur

Leif Leifsmat sa...

Tack för tipset.
Ska titta på mataffärens lager av blodapelsiner. Kanske dags för en repris...