Men
vi ska väl börja någonstans i trakten av där jag lärde mig känns denna
böna. Mina första minnen är skolmatens "risotto". Den där rätten där
kokt torrt, ris blandades med tinade frysta grönsaker och serverades
direkt. Dom bönorna gillade jag inte.
Sedan
dess har jag ibland fått blancherade bönor. Oftast vattniga, sorgliga
bönor, helt utan salt eller andra kryddor. Så mentalt sorterade jag in
haricots verts i kategorin "grönsaker jag inte tycker om".
För några år sedan hade jag ett projekt där jag testade mat jag ogillade i skolmatsalen.Jag
provade fiskpinnar med stuvad spenat, stekt falukorv och en del annat.
Jag borde ha provat att några varianter på haricots verts också...
nämligen insåg jag för en tid sedan att min avoga inställning mot dessa bönor att det var fel. Helt fel. Helt ofattbart fel.
Det
började med att jag skulle försöka tillaga några bönor, lat och oförberedd som vanligt. Så jag hällde ner lite olja i pannan, ett par
grabbnävar frysta bönor rak ner. Rör lite och vänta.
Ahhh. Det där var inte illa.
Efter några fler försök:
Stekta haricots verts:
1. Krossa och hacka tre, fyra vitlöksklyftor.
2. Häll ner olja, vitlöken och haricots verts i en panna på full effekt.
(Jag har fått lära mig att man ska undvika att bränna vitlöken, för det ska vara hemskt. Efter några experiment skulle jag instämma i att rostad vitlök är något helt annorlunda än inte rostad. Det finns tillfällen för båda. Det här är ett tillfälle för den rostade... Jag tror hjärnan tolkar rostningen som att maten är stekt.)
(Jag har fått lära mig att man ska undvika att bränna vitlöken, för det ska vara hemskt. Efter några experiment skulle jag instämma i att rostad vitlök är något helt annorlunda än inte rostad. Det finns tillfällen för båda. Det här är ett tillfälle för den rostade... Jag tror hjärnan tolkar rostningen som att maten är stekt.)
3. Fega inte ur och sänkt värmen. Tvärtom. Fortsätt steka på hög värme. Helst vill man att bönorna ska bli brynta, utan att innehållet blir genomkokt.
(Rör
inte för mycket, om bönorna får ligga stilla lite finns det lite chans
för för att faktiskt få stekyta. Fast rör lite, man vill ju att båda
sidor ska få yta.)
Om
man vill spexa till det kan man lägga till lök. Skiva en lök och när
bönorna stekt en aning häll ner den. (Helst ska löken bli lite lagom
genomstekt samtidigt som bönorna. Fast det är svårt att få till. Jag har
provat att steka löken i en annan panna än bönorna; om du har en extra
är det värt disken.)
Galet gott!
Som tips på serveringsförslag kan jag ge er stekt biff, stekta haricots verts och bearnaisesås. Väldans bra kombo...
En helt annan idé är som i bilden ovan: pasta carbonara, fast stekt sidfläsk och stekta bönor. Också något värt att prova
/Leif
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar