2018-03-31

Påsksill med västerbottenost

Nu har påskafton passerat för i år. Trevlig middag med sill och ägg. Som alla andra stora svenska högtider. "Men vad är en påsksill?" Den frågan ställde jag mig i veckan. Midsommar är enklast, matjessill! Jul är lite svårare, kanske något med många mustiga kryddor, kanske lite apelsin för att fira att den har kommit i säsong.
Men vad har man till påsk? Lammfiol eller små kaniner?

Ett försök att surfa visade upp ett Arla reception, "Påsksill med Svecia". Ostsill!!!
Nu hade hjärnan bytt riktning. Hur blandar man sill och ost?
Här hittade jag ny inspiration från Zeta, som vill använda många av sina specialprodukter. "Parmesan- och Mascarponesill".

Lite väl korthugget recept, och byggde på att man redan hade gjort deras Zeta-ättika-inlagda sill. (Så fick dom sälja en produkt till.)
Men att använda utspädd mascarpone istället för gräddfil/creme fraiche var en ny för mig!
Kanske känns västerbotten mer svenskt.

  • Ett paket färdiginlagd 5-minutes sill.
    (Receptet har inget socker, allt kommer från att sillen redan är söt från den knallsöta lagen.)
  • I burk mascarpone utspädd med ½dl av silllagen.
  • 150g riven västerbottenost.
  • En halv finhackad lök (för att får lite crunch när man tugga)
  • En halv kruka gräslök och några knippor dill för att få lite färg.


Blanda allt i en burk, låt stå några timmar/ett dygn så smakerna blandas.
Smaka av och fundera om det ska vara lite mer vinäger eller kanske lite salt ifall smakerna är lite fadda.

Det blev ganska gott, här är bilden på det som blev kvar i burken.

Glad Påsk!



Inga kommentarer: