2008-06-08

Baka i grillen

Nationaldagen firades traditionellt svenskt.
Vi grillade!

(Ja, det var ju ett tag sedan. Men nu har jag äntligt fått till bilderna!)

Jag skulle till en kompis som har två stora klotgrillar, där finns potential.
Jag bestämde att det borde gå att baka bröden i grillen. Bara in med deg, ut med bröd. Grundidén var att placera på någon slags värmeskyddande plåt så det inte bara blev stekt underifrån utan få värme uppifrån också.
Dagen innan tog jag min pålitliga vetesur och gjorde en poolish. På morgonen såg den lovande ut, som någon slags bubblig vit-choklad-mousse.

Jag gjorde en deg med mest vetemjöl. (Hade jag fått välja hade det blivit Änglamarks finska högprotein mjöl, men det var slut. Det blev "vanligt" Kungsörnen, lite "special med fullkorn" och lite havregryn.)
Degen åkte ner jäsbunken som vanligt. Jäsbunken ner i plastpåse och sedan åkte vi tåg tillsammans.

Väl på plats skopa upp degen. Jag gjorde halv-långa baguetter, jag var ännu lite osäker på hur bröden skulle placeras inne i grillen.

Jag hade en sån där "grillplåt" som man ska ha när man grilllar grönsaker på grillen. Jag slog in den i alu-folie. Den fick vara min värmeisolering.


När jag trodde att brödet var klart tog jag ut dem ur grillen.
Som man kan se på undersidan blev det små hål i alu-folien, och där blev det riktigt, riktigt varmt. "Nästa gång" ska man nog ha något toligare material än aluminiumfolie. Två plåtar skulle funka, jag misstänker att en stekpanna skulle fungera.

Och så lite snygga bilder på bröden:/L

1 kommentar:

Anonym sa...

Spännande. Funderar på att baka Scones. Fast jag har en baksten (pizzasten). Det bör funka perfekt.