2010-02-03

Råg-manitoba / Smörgås med pannbiff

Nu under helgen har jag återupplivat min gamla rågsugdeg från de döda. Det tog en del jobb och en offrad höna men framåt kvällen hade jag något som liknade en bubblig råggröt. (Låter gott, eller hur?)

Så igårkväll tog jag fram Assistenten och gjorde deg. Jag tror det var ungefär 400g rågmjöl, och sådär 450-500g vatten. (Fast det var ju inte direkt någon som mätte...)
Till det tog jag Finax Manitoba-mjöl, med extra tillsatt amylas. (Lite fusk, men det verkar funka.) Det blev exakt 682g av det mjölet. Eftersom manitoban kan ta hand om vansinnigt mycket vatten hällde jag in lika mycket vatten som mjöl. (Jag brukar ha problem med att få in salt ordentligt, så jag fuskade och hade i ett par teskedar salt tidigt i degen, det verkade fungera hyfsat det med.)

Sen fick degen gå först 10 minuter på låg fart. Vila en bra stund. Och ytterligare 10-15 minuter på hög fart.

Nu hade jag en smidig men kletig deg. Kletig.

Om man hällde på lite mjöl under utbakningen blev det snygga limpor. Och grymt goda limpor blev det också.Det var såpass gott att jag inte var nöjd med att äta det bara till lunch. Till middag gjorde jag norska hamburgare. Alltså pannbiff på macka.

Gör en liten pannbiff. När du vänt biffarna lägg på lite tomatgucka av något slag och låt dem bo ihop. (Jag hade gjort revbensspjäll kvällen innan, så det var bara att ta lite av den fantastiska tomatsåsen därifrån.)


Sen servera på norskt vis, pannbiff påen en smörgås.
Jag valde lite lök och taleggio som garnetyr.

/L

1 kommentar:

receptomaten sa...

Norska hamburgare - jag stjäl det uttrycket av dig direkt :)

Visst är det kul att baka med MTC även om det är lite "fusk"? Men alla proffs fuskar mer eller mindre ändå..