2011-12-23

En juligare kotlett

Igår funderade jag på om det inte var en bra dag är "kotlett och kål". Det är en ganska enkel rätt. Principen är att bryna en kotlett på båda sidor (hög värme så det blir lite stekyta) och sedan låta den koka klart tillsammans med en massa vitkål.


På vägen hem passerasde jag förbi en liten butik i Älvsjö med bra kött. Efter att ha tittat runt lite hittade en skiva kotlett av gotländskt lamm. Så hem och göra "Får i kål". Eller, nja. nej. Det är en annan rätt som vore spännande att försöka göra, fast inte idag. Men lammet fick iallafall tilllagas ihop med kålen.


Grundprincipen är enkel. Bryn en kotlett på tokhög värme, 30 sekunder per ena sidan, vänd och räkna till 30 igen. Släpp sedan ner ett litet berg med strimlad vitlål ovanpå och häll på lite vätska, kanske en knapp deciliter? Vatten+buljong-fond är mitt standardval. Eftersom pannan är varm kommer vätskan direkt börja stormkoka. Lägg på ett lock så ångan inte rymmer för fort. (Jag använder min gjutjärnspanna till detta, en enkel teflonpanna skulle nog inte tåla den snabba nedkylningen från vätskan.) Sen får kotletten ligga och småputtra på eftervärme en kvart, tjugominuter medans fläsket blir genomstekt (kokt?) och kålen mjuknar en del. Sen är det klart! (Trogna läsare kanske minns att jag skrivit om denna metod för att steka fläskkotlett förut.)

Dagens variant blev lite mer exotiskt julig, rödkål istället för vitkål.

Jag började med att skiva en lök och en stjälk selleri som fick fräsa tillsammans i en panna tillsammans med kryddor. (Kummin och salvia tycker är en bra par här.) Blanda i rödkålen och låt den bli aningens brynt. (Bryn kotletten under tiden.) Sen är det bara att släppa ner kål+lök ovanpå kotletten, häll på buljong och på med locket. En kvart senare är middagen klar! 
Om din selleri-stjälk har blad, garnera med dem!


God Jul!
/L


Inga kommentarer: