I helgen var jag och hälsade på Margit Richert
ute på Adelsö. Att sitta ute i sommarnatten med ett varierat,
eklektiskt sällskap och prata om vad som helst medans man får fantastisk mat
är ett privilegium. Kvällen tog slut på tok för fort en snart var det dagen efter och dags för hemfärd. Jag fick ett
tips med mig. Stanna vid grönsaksodlingarna på vägen mot färjan. Väl där
började jag med att botanisera runt i växthuset. Tomaterna var tyvärr
slut för helgen (det fanns några orangea på gång, men inga välmogna). Det
verkliga fyndet hoppas jag var den squash jag köpte. Rejält stor, när
man knackade på den ekade den sådär tomt, torrt som mogen squash gör.
Den ligger i svalen just nu. I påsen hamnade också potatis, lök, mangold
och fänkål.
Jag pratade även med öns officiella fiskade Fred som hade en disk där och fick med mig lite frysta abborrfiléer hem.
Idag
tog jag och använde den stora fänkålen. Bara att få tag på svensk
fänkål brukar ju vara svårt, alla i affären visar sig oftast vara
italienska. Den här var uppenbart lokal. Om ni tänker på hur en fänkol
brukar vara, några lager med avkapade stjälkar som sticker upp. Ibland
lite "grönt" längst upp på någon av stjälkarna (ungefär som dill, fast
bara nästan). Inga mängder dock. Idag insåg jag anledningen. Det där
gröna tål inte frakthanteringen antar jag. Den här fänkålen hade allt grönt kvar.
Jag har läst att man ska spara det gröna topparna och ha som garnering.
Hade jag gjort det från denna fänkål hade vad som helst sett bra ut,
inklusive fiskbullar. ("Det är något under det gröna täcket, eller
hur?") Det var roligt att se hur en fänkål ska se ut i det fria. (Tyvärr tänkte jag inte på att ta något foto.)
Jag funderade lite på vad jag skulle göra av fänkålen innan jag kom fram till en bra idé. Sås. Till biff.
Hacka
en massa fänkål fint. Fräs tillsammans med ett par lökar och aningen
chili tills fänkålen börjar se klar ut. Häll i ett paket saffran och låt
smakerna gifta sig. Tillsätt en skvätt grädde och fyra skvättar mjölk
så det blir lite såsaktigt. (Kanske en aning mjöl om det ser för rinnigt
ut.) Servera till potatisen (kokt) och en skiva biff (stekt).
Intages med fördel på balkongen i sommarkvällen.
/L
PS. Är man inte biffsugen tror jag det skulle gå nästan lika bra att röra ner räkor och servera till spagetti. Borde bli lite såhär, fast med fänkål såklart...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar