2020-03-29

Corona okonomiyaki

Nu har jag ätit lunch hemma varje dag i drygt två veckor. Nja, nått avbrott för att köpa lokal hämtmat har det varit, men ganska många dar. Så fantasin börjar tryta lite. Och helst inte "omelett igen"...

Så dök idén på okonomiyaki upp, den japanska tjockpannkakan med fyllning av kål och någon proteinbas, ofta räkor eller sidfläsk.

Traditionellt ska man hälla ut en ordentlig omgång smet, lägg på finskuren kål och ditt protein, och sedan lite mer smet ovanpå så man kan vändsteka pannkakan.
Jag har lärt mig att fuska, jag för-fräser kålen, speciellt om det är vanligt svensk vinter-vitkål. Den kan behöva mjukas upp lite. Men idag när det den färska vitkålen har börjat komma kan man skippa detta steg.
Men sidfläsket fick förstekas så det fick yta.

Börja med att göra en pannkakssmet, lite tjockare än vanlig smet. Låt den stå till sig medan du strimlar kål, och andra råvaror. (Och kanske försteker saker.)

Sen häll ner tre fjärdedelar i stekpannan, på med kål och allt annat. Häll på sista delen av smeten.
När botten börjar bli stekt kommer det stora spännande momentet, vänd den! Antigen våga, flippa den! Eller om du vill vara lite feg, ta två stekspadar.

När den grillat klart sig, servera!

Enligt traditionen ska man spritsa okonomiyaki sås och majonnäs över den.
Okonomiyakisås är en halvsöt soya sås, tänk en blandning av tomatketchup, worchestersås och soya. Och garnera med inlagd sushi-ingefära.
Tyvärr hade jag inget att spritsa majonnäs med, så det fick bli en vanlig klick vid sidan av istället.Om du har ett barn kanske det kan vara en variant på lunch, servera med ketchup så går det nog ner.

Inga kommentarer: