2008-04-12

Knådfri brödkräm

I och med den nya modevågen med autolys bröd [Pain de Martin 1 & 2 samt Pärs Brödbaksblogg] så har jag funderat lite på hur det fungerar egentlgen.
Så jag provade ett o-knådat bröd, utan någon autolys, för att testa vad knådningen bidrar med.

Jag hade förberett mig en en poolish från min vetesurdegsgrund. Sen på kvällen tillsatte jag såpass mycket vetemjöl att det blev en stabbig pannkakssmet, eller lös gröt. Blandade det i maskinen 2 minuter så smeten blev jämn, men inte mer. Väldigt rinnig massa...

Efter natten hade den jäst en del, och bildat en massa små fina bubblor. (Degen var nog lite för lös för att hålla kvar stora bubblor.)

Jag delare upp degen två delar, en liten pöl hällde jag ut på mitt mjöliga bakbord. (Visst ser den lite mystiskt spännande ut i blixtljuset?)
Med bröd-spatel vek jag sedan ihop något som nästan liknande en liten brödbulle.
Den andra halvan av degen hällde jag direkt ner i en klassisk brödform. (Både formen och plåten hade stått inne i min 275 gradiga ugn, så det fräste lite trevligt när jag hällde ner degen. Men det fungerade med osmörjd form.)Efter en tid i ugnen såg de ut såhär:

Ytan på den helt obehandlade jäsmassan ser ju jätteball ut! Inget mjöl på ytan jag resultat!

Den lilla brödbiten fick snygga hål. Den lösa degen gav effekten att gasen i brödet steg upp till ytan där skorpan höll fast den. (Iaf min teori.) Kanske bidrog all vikning på bakbordet också.


Det stora brödet fick mycket mindre hål.


Och smaken då?

Skorporna på både bröden blev bra.

Den lilla bröden kändes som ett typiskt "vetebröd", inget speciellt alls, men inte dumt varm med ost på.

Det stora blev mer udda. Det kändes i munnen som om det fortfarande var en smet, fast mera fast. Tänk gelatiniserad smet, om det hjälper. Mycket udda.

Erfarenheten härifrån är nog, knådning är bra. Vanligt bröd utan knådning blir tråkigt. (Kanske kan någon effekt från autolys rädda brödet, men det blir en annan helg.)

/L

Inga kommentarer: