2008-04-20

Picknick bröd

Idag åkte vi ut och tittade på att vårens frammarch.
Målet var att se så stora fält blåsippor som möjligt.

Vi åkte till Risberga, en gård sydost om Uppsala. kartor.eniro.se Det är en gammal gård som tidigare varit ett nunnekloster. I den gamla välbrukade marken fanns det marker under stora ekar och under hasselsnår som blåsipporna växte under.


Vi hade med oss picknick att äta i en solig söderbacke. Från pappas 70-års mottagning fanns det både bulgursallad och oxfilé kvar. Men man behöver ju bröd också!

Jag funderade lite igår kväll på vad för bröd man ska ha. Traditionellt ska man väl ha kuvertbröd, men hur kul är det?
Efter lite funderingar kom jag på Grissini. Fast lite tjockare, pinnbröd. Bara att äta som om det var ölkorv.

Så jag gjorde en deg, ungefär som vanligt. En fjärdedel dinkel, resten vete.
Degen knådade jag hand, eller snarast för träsled, mest för att jag var för lat för att dra igång Elektrolux Assistenten.
Efter en natt i en bunke såg den nästan precis likadan ut som innan jäsningen.

När jag bakade ut den kändes den "rätt". Jag gjorde en jättelång korv. Och några styck-bröd också.


Det hamnade på en ugnsvarm plåt och in i ugnen.
Jag stoppade in ugnstermometern som vanligt. Och sen pep det alldeles för snabbt. Jag tog och bröt av ena änden av korven. Det var långt från klar.
Så plåten åkte in igen, denna gång stoppade jag termometern i de (förhållandevis) större bullarna.
När det pep igen, då var allt klart. Skorpan på mina grissini imponerande. När man tuggade på skorpan kom en lätt bränd, lite söt smak. Mycket nöjd.


Det blev en lyckad picknick.
/L


P.S. Idag blev en dag med mycket mat. Jag hoppas veckan som kommer blir lugnare.

Inga kommentarer: